CAN LIS JORN UTZON PDF

can lis. coursework on materials + daylight + understanding architecture. mallorca . So instead Jørn Utzon bought land near Porto Petro. Beyond the tourist trail on the Spanish island of Mallorca, Jørn Utzon built his family summer house, Can Lis, in the s. Jennifer McMaster. Architect Yoshiharu Tsukamoto of Atelier Bow-Wow shared with us his experience visiting Jørn Utzon’s Can Lis, a house on Majorca, Spain.

Author: Maubar Tulmaran
Country: Australia
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 17 April 2009
Pages: 494
PDF File Size: 15.58 Mb
ePub File Size: 5.53 Mb
ISBN: 294-8-73798-851-1
Downloads: 49766
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Meztilar

Get your copy here today! Tags stonehousesrestoration.

a raw paradise : architecture : Can Lis by Jørn Utzon : mallorca spain

Because the opening in each aperture has no window frame, the room appears wide open to the elements. Two rows of columns form a corridor to the bedrooms at the east. Retrieved 24 September Courtyards between pavilions offer quiet moments.

Can Lis has a number of areas where loggias and projecting roofs provide the necessary shade.

To the opposite side of the house entrance, there is a small walled garden. As a touch, it nevertheless seemed unrefined compared with the sensibility that had found a connection between a street name and the cliffs and moon and enshrined it in a building. Because of the tiles and also the soft appearance of the sandstone, the walls, although built of uzon, did not appear cold and impersonal.

Buy access to Guide to Utzon

With this simple small detail, directionality was born among walls of various heights. I visited Majorca in November with the assistance of Lise Juel, the architect who was designing the restoration of Can Lis.

  6P14P DATASHEET PDF

By using this site, you agree to the Terms of Uzon and Privacy Policy. The simplicity with which Utzon has bonded the glass to the stone from the outside, with a wood frame, is moving. The sandstone terrace is a stage offered to the Mediterranean Sea, the sun, and the moon.

Recently, in collaboration with the Utzon Foundation, the Danish Architectural Foundation has now made the house available to architects wishing to stay there for periods of at least one month. Photography Yasuhiro Nakayama Shinkenchiku-sha. On closer look, no one could be seen working in the olive fields, either.

The height of our eye when sitting on the sofa tells us that, here in this place, the sea and sky meet, and we are united with what lies beyond the horizon.

The desire one feels to sit and enjoy dinner here is due to its arrangement: Completed init jorrn of four separate blocks linked together by walls and courtyards. The number of visitors will jtzon limited on a “first come, first served” basis. Retrieved from ” https: The concrete roof is capped with of yellow tiles while the gables are crafted in the Chinese style, like those of the Fredensborg Houses.

By grafting new technology — a precast concrete beam — onto the local stone storage house style of architecture, Utzon had produced a space that uses the same sandstone but enjoys greater openness.

Below the opening, tiles of white and deep blue formed a pattern evoking the waxing and waning of the moon. Living here, one would surely feel as if enveloped by the earth, embraced by the earth. What manner of varied program will the wind, light, and shadows unfold for us, amid this confrontation between flatness of sea and flatness of stone? Precast concrete joists connect the pairs of beams, and arched terracotta tiles are fitted between the joists to produce the roof.

  HANDEL SEMELE LIBRETTO PDF

Can Lis – Wikipedia

It lies just beyond one of the many tourist towns that ring the coast, yet it feels of another world entirely. Jlrn Utzons kept Can Lis as their Majorca residence for almost 20 years, living there for extensive periods as they grew older. Location MajorcaSpain.

As we drove along, farm storage buildings of yellowish sandstone block also appeared. Utzon visited Majorca in when returning from Australia after disagreements with the authorities about how to complete his iconic Sydney Opera House.

The impression given by the house uzton being divorced from reality perhaps derives from this fact.

Utzon’s island escape | ArchitectureAU

After applying, they can ‘borrow’ the house for a maximum of three days. Additive Architecture Critical regionalism. The pine trees lining the road all leaned in the same direction, a fact that spoke of strong ocean winds.

The four separate blocks are linked together with walls and courtyards.

Pavilions set around simple courtyard spaces. Windows frame interior vignettes, external vistas and light play. Inui on the important role of sketching.